Archiv Přemysla Pittra a Olgy Fierzové
Bez lásky, bez lidskosti, bez soucítění člověka s člověkem nic neobstojí.
Přemysl Pitter

Výročí otevření Domu Přemysla Pittra v Praze 6

Ve čtvrtek 14. 9. 2023 se konala zahradní slavnost, která připomněla 20. výročí otevření Domu Přemysla Pittra pro děti, ve kterém odborníci poskytují pomoc dětem a jejich rodinám v krizových obdobích. Dům Přemysla Pittra pro děti je součástí organizace Dům tří přání, z.ú., což je nestátní nezisková organizace, jejímž posláním je všestranná pomoc dětem a jejich rodinám v náročné životní situaci.

Během bohatého programu mohli návštěvníci shlédnout mimo jiné i dokument a výstavu o Přemyslu Pittrovi, který svou humanitární činností pro děti inspiroval název tohoto zařízení, jak popsala spoluzakladatelka organizace MUDr. Elena Turnovská: 

„Nápad odkazovat se k Přemyslu Pittrovi tak, že první pobytové zařízení ponese jeho jméno, vznikl nedlouho po vizi a rozhodnutí, že chceme dětem a rodinám nabídnout podporu prostřednictvím služeb, které jsme v systému péče postrádali. A odkaz k morální autoritě Přemysla Pittra jako jednoho z největších Čechů naší historie byl od počátku závazkem, abychom s dětmi a rodinami pracovali s hodnotami, které představoval – jako humanismus, lidská důstojnost, respekt, úcta, podpora a poskytnutí péče všem, kdo ji potřebují. Bez předsudků a hodnocení, kdo a kdy je toho hoden.“

 

© Národní pedagigické muzeum a knihovna J. A. Komenského 2013–2024